villavej.dk

Produkthistorier 1970’erne

AMIRAL lænestolen blev første gang lanceret i 1970, da den havde et stel i fuldsvejste, forkromede stålrør. Sæde, ryg og armlæn var solidt, high-end sadelskind fra Johnssons Sadelmakeri i Killeberg. IKEA købte delene fra sadelmageriet og sendte dem til Mitab, et ingeniørfirma i Tranås, som lavede stellet og samlede stolen.

Stolen blev hurtigt populær. Men det var ikke let at følge med kundernes efterspørgsel efter AMIRAL. Sadelmageriet havde begrænset kapacitet og var ikke i stand til at lave læderdetaljerne hurtigt nok. Desuden kunne lænestolen ikke pakkes ind i en flad pakke. AMIRAL tog meget plads under forsendelse og opbevaring, hvilket gjorde det ret dyrt. En ny version, der kunne fladpakkes og samles selv, blev derfor præsenteret i IKEA-kataloget fra 1973. Denne havde et sandfarvet bærestof i sæde og ryg i stedet for læder, og en tynd siddehynde i sandfarvet stof. Kun armlænene var læder, hvilket bragte prisen ned med 15%. Alligevel foretrak AMIRAL designer Karin Mobring altid originalen.

1972 DIANA Lænestol
Design Karin Mobring
EUR 8,50

Den firkantede DIANA lænestol er en af designeren Karin Mobrings mest fremtrædende klassikere. Det er en safaristol – en let lænestol, der er klar til at samles, som oprindeligt blev brugt af den britiske hær i felten. Modellen blev populær i 1930’erne af den danske designer Kaare Klint, som kaldte den “Safari stolen”.

IKEA udgav sin første version, CIKADA af designeren Bengt Ruda, i 1964. 1967-kataloget præsenterede modellen. som “Safarilænestolen – komfortabel og praktisk”.

Og i 1972 lanceredes Karin Mobrings DIANA, med stel af fyrretræ. Sædet var beklædt med et kraftigt, sandfarvet bærestof, viklet rundt i forkanten og fastgjort med læderremme bag på sædet. Ryggen var fikseret og beklædt med et sandfarvet bærestof. Som et supplement var der en polyetherpude til sædet, med et sandfarvet stofbetræk. DIANA var en utrolig succes, og gennem årene lancerede IKEA adskillige safarimodeller – inklusive bestselleren CIKADA. Men DIANA holdt længst med 11 år i IKEA-kataloget.

1972 IMPALA Easy chair
Design Gillis Lundgren
EUR 37

Da IMPALA siddemøbelserien blev lanceret i IKEA-kataloget fra 1972, blev den præsenteret som “en møbelbegivenhed”. Reaktioner på den usædvanlige form var forventet, og faktisk hilst velkommen af IKEA. Katalogteksten, der introducerede IMPALA, lød: “Det ville være godt at få dit første indtryk. Mærker du tiltrækningen fra det nye, kontinentale interiør? Tænker du på IMPALA som et luksuriøst, anderledes, ‘svært’, modebevidst eller endda bare et almindeligt møbel? Spændende stykker som dette er der for at blive talt om, diskuteret og nydt. Hos IKEA er vi forelsket i dette fantastiske stykke med dets bløde, afrundede, hyggelige linjer. Vi er begejstrede for den vidunderlige komfort, sofaens sengefunktion og den individuelle anvendelighed af lænestolene. Og mærkeligt nok er prisen meget lav – det synes vi også, vi skal påpege.”

IMPALA er designet af Gillis Lundgren. Ingen er sikker på, hvem der har kaldt det IMPALA, men det er et usædvanligt navn, der afviger fra det sædvanlige navnesystem hos IKEA. Da Gillis Lundgren var kendt for at interessere sig for biler, er det meget muligt, at navnet refererer til den amerikanske Chevrolet Impala, som var populær i Sverige i begyndelsen af 1970’erne. Men med sin aflange form kunne det også være en reference til Afrikas mellemstore impala-antilope.

Ingvar Kamprad var meget åben omkring, at han ikke troede på IMPALA. Han fandt formen for ‘svær’, og satsede på, at Gillis havde en flaske whisky, den ikke ville sælge. Han tabte væddemålet, da IMPALA blev en stor sælger, og Gillis vandt whiskyen.

1972 KULING Lænestol/sofa
Design Tomas Jelinek
EUR 24/49

KULING-sædeserien kombinerede rødlakerede slanger i bløde former med sandfarvet bomuldsbetræk. Møblerne henvendte sig til yngre forbrugere og er designet af Tomas Jelinek.

Tomas flygtede fra Tjekkoslovakiet til Sverige i Prag-foråret 1968 og blev oprindeligt ansat i katalogafdelingen. Han havde en solid uddannelse og erfaring som designer, og blev IKEA-designer på fuld tid. Han står bag nogle af de største salgssucceser nogensinde i IKEA. Når det er sagt, var KULING en undtagelse. Med sine sandfarvede puder og knaldrøde stålrørsramme burde KULING have været ideel til tidens trends, men den forsvandt efter blot to år i IKEA-kataloget.

1976 DIGT Lænestol
Design Noboru Nakamura
EUR 49

Med en ramme af laglimet bøjet træfiner var POEM en lænestol i samme skandinaviske stil som banebrydende møbler designere Bruno Mathsson og Alvar Aalto. Men det krævede en langt lavere pris.

DIGT blev designet af den japanske designer Noboru Nakamura. Lars Engman, som senere blev designchef i IKEA, fortalte om, hvordan det opstod: ”Det var 1975, og jeg var lige begyndt at arbejde med lænestole og lænestole i IKEA. I designerværelset sad Noboru Nakamura i hjørnet og så lidt forladt ud. Så jeg gik hen til ham og sagde, at vi måske skulle lave en lænestol.”

På det tidspunkt havde Noboru Nakamura boet i Sverige i et par år og kendte til den skandinaviske designarv. Sammen begyndte han og Lars Engman at arbejde på en lænestol, der stilmæssigt skulle ligne Mathssons og Aaltos. Men selvfølgelig skulle prisen være lavere. Løsningen blev at bestille trædelene, puderne og siddeenhederne fra forskellige fabrikker, for at holde prisen så lav som muligt. Derfor blev POEM også pakket og solgt i tre pakker.

Lænestolen blev lanceret i 1976. Den blev en øjeblikkelig salgssucces, og et langsigtet trofast produkt. Den forblev i sortimentet som POEM helt frem til 1991. Og i 1992 blev dens efterfølger lanceret: POÄNG, en moderniseret version, hvor det 15 år gamle design var blevet opdateret til at give endnu bedre værdi for pengene. Den sælges stadig i IKEA i 2021.